https://hogyanok.com Linux A legjobb Linux disztribúció VPS-hez

A legjobb Linux disztribúció VPS-hez

106
0
Megosztás

A Linux disztribúciók egyesek számára olyanok, mint a vallások. Egyikre esküsznek, és a halálig vitatkoznak arról, hogy az minden másnál jobb. Mivel az emberek ilyen erős érzelmekkel rendelkeznek, nehéz lehet megtalálni a legjobb Linux disztribúciót a virtuális privát szerverhez (VPS). Az igazság az, hogy ez nagyban függ attól, hogy mit tervez futtatni VPS-en.

Ha azt tervezi, hogy weboldalakat hosztol a VPS-en, akkor a Linux kiváló operációs rendszer. A Linux webszerverek adnak otthont az internet webhelyeinek többségének. A Linux ingyenes, és rengeteg olyan webhely, fórum és dokumentum áll rendelkezésre, amelyek segítenek a szerver lehető leghatékonyabb beállításában.

A Linux webszerver üzemeltetéséhez az első lépés a Linux verziójának kiválasztása. Rengeteg disztribúció létezik. Mivel a Linux szabad és nyílt forráskódú szoftver, bárki vehet egy meglévő disztribúciót, klónozhatja, módosíthatja, és kiadhatja saját új disztribúcióként. Ez az egyik legjobb dolog a szabad szoftverekben. Ez azonban még zavaróbbá teszi a választást, hogy melyik disztribúciót használjuk. Hogy segítsünk a nyomasztó érzésen, íme a legjobb linux disztribúciók webhosting VPS-hez: Debain vagy AlmaLinux.

Ennyi. Csak kettő. Az ok egyszerű. Egy webhosting szerverhez stabilitásra, biztonságra és megbízhatóságra van szükséged. A szerverednek mindig gond nélkül működnie kell. A Debian és az AlmaLinux mindkettő a fentieket kínálja. Ezek konzervatív disztribúciók, bizonyított múlttal. A két legnépszerűbb disztribúció, hatalmas közösségi támogatással és rengeteg dokumentációval. Rengeteg útmutató és fórum áll rendelkezésre a kérdések feltevéséhez.

Egy webszerver mindig be van kapcsolva és mindig elérhető a külvilág számára. Ez teszi az internetet pásztázó hackerek és botnetek elsődleges célpontjává. Ha van egy olyan szervered, amely a külvilágból elérhető, akkor azt szkennelni, piszkálni és szondázni fogják sebezhetőségek után kutatva. Ez tény. Emiatt konzervatív operációs rendszerre van szüksége, amely tesztelt és biztonságos szoftvereket futtat.
Debian
Ha Ön egy VPS-t üzemeltet, amely weboldalaknak ad otthont, akkor azt szeretné, ha az a lehető legstabilabb lenne. Azt szeretné, hogy a weboldalak, amelyeket hosztol, mindig elérhetőek legyenek. A stabilitás a Debian erőssége. A Debian-t karbantartó fejlesztők alaposan tesztelik a szoftvereket, mielőtt a tárolóhoz adják őket. A komponensek a lehető leghibamentesebbek, amennyire csak lehet.

A Debian az apt csomag/tárház rendszert használja.

A stabilitásra való összpontosítás miatt a hivatalos tárolókban nem a legfrissebb szoftvereket találod meg. A legmodernebb dolgok csak egy bizonyos idő elteltével kerülnek bele, amely alatt a hibákat eltávolították és a szoftvert alaposan tesztelték. Ha mindez megtörtént, akkor kerülhet a tárolóba, azonban addigra a szoftver már nem számít élvonalbeli vagy újnak. Egyszerűen időbe telik, amíg a szoftver stabil lesz.

A Debian biztosít egy “instabil” tárolót azok számára, akiknek újabb szoftverre van szükségük.

CentOS, AlmaLinux és Rocky Linux
Az CentOS (és alternatívájaként létrejött AlmaLinux és Rocky Linux) a Debianhoz hasonlóan a stabilitásra összpontosít. Ez is egy konzervatív disztribúció, amely nem rendelkezik a legújabb, legmodernebb szoftverekkel. Viszont hibák és problémák nélkül fog működni, amelyekkel az új szoftverek használatakor találkozhat.

Az AlmaLinux és Rocky Linux kompatibilis a Red Hat Linuxszal, és ugyanazt az RPM csomag/tároló rendszert használja. Ez azt is jelenti, hogy még ha hivatalosan nem is támogatott, sok vállalati szintű szoftver fut a AlmaLinuxon.

Ez egy nagyon biztonságos operációs rendszer, és a webhelyeket fogadó szervereken túlmenően a küldetéskritikus szerverekhez is használják. A Red Hathoz való szoros kötődése miatt különösen jó azoknak, akik vállalati szintű szoftvereket szeretnének futtatni.

A Red Hat és a CentOS, AlmaLinux és Rocky Linux közötti szoros kapcsolat az önéletrajzban is szép kiegészítést jelenthet. Mivel nagyon sok vállalat használja a Red Hat Linuxot, a CentOS kezelésében szerzett tapasztalatokkal szép készségeket szerezhet, amelyeket sok nagyobb vállalat keres.

A CentOS és a Debian közötti egyik fő különbség a csomag/tárolórendszer. Mindkettő ugyanazt csinálja, de némileg másképp. Sok Linux-felhasználó számára az operációs rendszer kiválasztása egyszerűen azon múlik, hogy melyik csomag-/tárhelyrendszerhez van hozzászokva.

De mi a helyzet az Ubuntuval, Fedorával, Gentoo-val, stb.?

Talán meglepődik, hogy csak két fő disztribúciót található ezen a listán. Mint korábban említettük, rengeteg különböző Linux létezik. De a fenti kettő közül csak a fenti kettő közül kell választani egy nagyszerű webszerver futtatásához.

Az Ubuntu egy nagyszerű operációs rendszer. A Debianon alapul, és rengeteg asztali számítógépen fut. Különösen jó a könnyű kezelhetősége miatt. Ha a Linux asztali verzióját keresed, az Ubuntu egy nagyszerű választás. Az Ubuntu azonban a legújabb szoftvereket is szereti használni. Ez potenciálisan instabil, nem tesztelt vagy nem biztonságos szoftvereket jelent. Ez nem az a fajta dolog, amit egy webszerverben akarsz.

A Fedora a CentOS kevésbé konzervatív változata. Ismétlem, sok mindenre jó, de egy webhosthoz a legbiztonságosabb és legjobban tesztelt szoftvert akarod. Emiatt a CentOS jobb választás, mint a Fedora. Természetesen választhatod, hogy Red Hat Linuxot futtatsz a CentOS helyett webhostként, de általában ez túlzás lenne.

Vannak más disztribúciók, mint például a Gentoo. A Gentoo nagyon testreszabható. De nem ez a legjobb disztribúció olyanoknak, akik még nem ismerik a Linuxot. És ha elég tapasztalt vagy ahhoz, hogy a Gentoo-t webszerverként használd, akkor valószínűleg nem olvasnád ezt a cikket. A Gentoo jobban alkalmas arra, hogy többet tanulj a Linuxról, nem pedig arra, hogy egész nap és éjjel az interneten fusson az operációs rendszer.

Szóval melyik a jobb, a Debian vagy a CentOS? Ha már ismered az egyik típusú csomag/repository rendszert, akkor azt válaszd. Ha nem, dobj fel egy érmét. Komolyan, mindkettő nagyszerű, és nem fogsz tévedni, ha bármelyiket választod. Én személy szerint a Debiant használom, mert az asztali gépemen Ubuntut futtatok. Ez konzisztensen tartja a dolgokat az operációs rendszerek használata szempontjából.